Westerbork. Kun je daar wel ontspannen?

Toen ik laatst een stukje over Westerbork publiceerde, kreeg ik een persoonlijk bericht binnen. Iemand had toch een beetje een ongemakkelijk gevoel bij de plaats Westerbork. Voor deze persoon en alle andere mensen die denken.. ‘Westerbork? Kun je daar wel genieten?’ JA!

Zeg wel, ik vind het heel begrijpelijk dat je die gedachten misschien hebt. De naam Westerbork doet meteen denken aan ‘Kamp Westerbork’. De oorlog heeft voor mij en anderen om mij heen hier in Westerbork zeker een prominente plek in ieder van ons. Terugdraaien van de vreselijke gebeurtenissen kunnen we niet. Maar voorkomen dat het weer gebeurt wél en dat kan door de herinnering levend te houden.

Mijn eigen kinderen bijvoorbeeld, hebben in groep 7 over het kampterrein gelopen. En met 4 mei tijdens de herdenking een roos op de spoorlijnen gelegd. Ook ikzelf ben in het kamp geweest, vaak zelfs. Regelmatig fietsen we erheen: er loopt een prachtige fietsroute naar & door het kamp. Het is onze manier om de herinnering aan wat er gebeurd is levend te houden.

Trots op Westerbork
Een aantal jaren geleden was ik op een ontbijtmeeting waarbij eigenlijk naar voren kwam dat wij, als als Westerborkse ondernemers, het stigma van ons af wilden en moesten laten glijden. TROTS! Dat wilden we zijn op ons Westerbork. Westerbork is meer dan ‘dat kamp’. Westerbork is prachtig met de natuur, gezelligheid en de rust die je hier voelt. 

Leuk feitje: wist je dat kamp Westerbork eigenlijk zo’n 15 km verderop ligt en eerder dichtbij de plaats Hooghalen dan bij Westerbork ligt? Toen het z’n naam kreeg, viel het nog onder gemeente Westerbork vandaar ;).

Kom genieten!
Ik zou zeggen lieve mensen.. kom vooral naar Westerbork, bezoek het herinneringscentrum als je benieuwd bent, maar geniet ook echt van de mooie natuur en gastvrijheid die Westerbork te bieden heeft.

Ik weet.. Westerbork kennen de meeste mensen als dat dorp van het kamp.. maar voor mij is het ook een prachtig, mooi, groen dorp met alle lieve mensen die er wonen. Voor mij is het THUIS!

XXX Manon