Goede voornemens & naar India!

Hoe wordt iets nieuws een gewoonte? Hoe worden voornemens onderdeel van je dagelijkse ritueel?Ik kan je zeggen: Wat die nieuwe voornemens ook zijn, in de regel duurt het minimaal 30 dagen voor ze ‘blijven hangen’.

In januari ga ik voor een maand naar een ashram in India om een Teacher training te volgen. Elke dag start daar om 06.00 uur met meditatie en ademhalingsoefeningen. Deze gewoonte zou ik graag na mijn reis ook willen integreren in mijn leven in Nederland. Waarom? Nu het buiten zo donker is vind ik het best lastig om vroeg op te staan. Hoe fijn zou het zijn als ik zonder moeite en met een getemde geest de dag in stilte kan beginnen? Een mooie aanvulling op de koude douche en de zonnegroeten die al onderdeel zijn van mijn ochtendritueel. Die geven me al energie, rust én balans.

Monkey Mind

Maar, ik merk toch gedurende de dag dat ik nog wel eens een ‘monkey mind’ heb en mijn hoofd niet rustig is. En die onrust wil ik temmen: ik wil meer in het nu zijn en minder in de toekomst. Ochtendmeditatie en ademhalingsoefeningen kunnen daarbij helpen!

Maar, ik heb even zitten rekenen, en die maand in India is waarschijnlijk te kort om het tot een gewoonte te maken. Doelen bijstellen dus: als ik terug bent doorgaan en 2 á 3 keer in de week de dag zo starten!

Heb jij zo richting het nieuwe jaar ook nieuwe voornemens? En ja, ik weet: het bedenken van nieuwe gewoonten rond de jaarwisseling is misschien wat cliché.. je kunt natuurlijk iedere dag beginnen met een gedragsverandering. Maar zo’n afgesproken punt van ‘oude’ dingen en ‘nieuwe’ is wel een mooi moment: met voornemens het nieuwe jaar ingaan voelt goed! Hoe kun jij jouw nieuwe voornemen behapbaar maken én daarna zeker 1 maand bewust volhouden? Daarna gaat het vanzelf!

Mijn voornemen wordt vervolgd en ik hou jullie op de hoogte!